Anmälan till att spela FishBanks för lärare inom högre utbildning

Välkommen till en möjlighet att prova på lärandeverktyget FishBanks!

Tid: Torsdagen den 26 mars, kl 13:00-16:30
Plats: Lallerstedt, KTH Biblioteket (Osquars backe 31)
Förberedelser: Inga obligatoriska,

men om du vill förbereda dig så kan du göra följande:

  • Kika på Lärandepaketet Systemtänkande på Snowflake Toolkit (om du inte redan har ett konto där kan du få det genom att maila Jon-Erik Dahlin)
  • Mer information om FishBanks hittar du även här och här

 

Denna session vänder sig till lärare inom högre utbildning som antingen har eller kommer att integrera hållbar utveckling i sina egna eller andras kurser. Vi kommer att spela igenom spelet FishBanks. Bakgrunden till att hålla en spelsession för lärare är att vi fått förfrågan från många lärare som antingen använt FishBanks redan i sin undervisning, eller som ska göra det, eller som utvärderar om de kanske ska göra det. Det har efterfrågats en möjlighet att prova att spela spelet själv. Nu ges en sådan möjlighet.

Fishbanks är ett simuleringsspel som utvecklats av professor Dennis Meadows vid MIT Sloan School of Economics (känd bland annat som författare till Limits to Growth), och det ingår i Snowflake Educations lärandepaket för Systemtänkande inom Hållbar Utveckling (som används för tusentals studenter varje år). Spelet kan användas för att lyfta ett systemtänkande i diskussioner om hållbar utveckling, och är sannolikt en av de effektivaste klassrumsaktiviteterna för att demonstrera systemdynamiska effekter såsom resiliens, feedbackloopar, tipping points och systemkollaps – på ett lättfattligt och engagerande sätt.

I spelet tar deltagarna rollen som fiskeriföretag och genom att hantera sin fiskeflotta och relationen med de andra lagen i spelet på ett genomtänkt sätt är uppgiften att maximera sitt företags värde. Uppgiften innebär hantering av en resurs som förnyas inom ramen för ett komplext system med såväl förstärkande som dämpande feedbackloopar samt inslag av såväl konkurrens som samarbete. Spelet ger deltagarna en demonstration av konceptet allmänningarnas tragedi, en introduktion till systemtänkande samt tränar strategiskt beslutsfattande med begränsad tillgång till information. Kopplat till själva spelet finns ett omfattande debriefing-material samt förslag till inlämningsuppgifter.

Vi serverar fika vid speltillfället, så ange gärna eventuella allergier eller andra matpreferenser i formuläret nedan.

Väl mött!

Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev